Sunday, 28 October 2012

permohanan diterima

'saya bersetuju memilih kursus ni disebabkan saya takut jikalau saya menolak pilihan ini kemungkinan peluang untuk saya masuk ke universiti adalah tipis...'

itu adalah antara ayat-ayat manis yang aku karangkan.

dulu aku percaya, bahawa itu adalah rezeki aku. teruskan sahaja tak perlu bazir masa dan tenaga. seminggu? dua minggu? mungkin sebulan lamanya ambil masa untuk proses ini. berjaya atau tak itu lain cerita. tapi kesudahannya? aku nekad ingin mencuba.

sebenarnya aku dah buat persiapan untuk benda-benda ini. memang aku dah cakap kat dalam hati sanubari ni yang itu mungkin masa depan aku, tapi dalam masa yang sama aku dilema dengan keputusan aku sendiri, keliru.

kejayaan tu tak datang bergolek melainkan kita golek sama-sama dengan usaha, err perumpamaan apakah ini?

berjaya atas usaha sendiri

more than one month, penantian suatu penyeksaan, cewahhhh.

sekian lama baru nak bagi tau korang berita gembira ni, proses pertukaran kursus dan fakulti aku DITERIMA! alhamdulillah, now I'm engineering student, bukan business, bukan enterpreneurship and what so ever.

bila kita nekad on something, kita mesti usaha sampai dapat apa yang kita nak. nak tips? nanti aku share okay.

Saturday, 22 September 2012

kerja atau belajar?

kerja untuk duit, belajar untuk masa depan.
mana satu keperluan? mana satu kemahuan?

aku anak sulung
tanggungjawab segunung yang perlu aku pikul
yang pasti bukan beban

macam2 bermain dalam fikiran
kerja yang tak menjamin, degree yang bukan minat aku
mana yang patut aku pilih?

opss, dah ada pilihan
dan mungkin rezeki aku kat situ
aku nak masa depan yang aku ukir sendiri
bukan berdiri mendongak pada satu tempat
menunggu sesuatu yang tak pasti
kita tak boleh baca masa depan
tapi kita boleh corak kan masa depan ikut apa yang kita usahakan

dan aku harap corak yang akan aku ukir tu berwarna warni



coming soon : degree holder

Melaka Bandar Bersejarah.

kat situ life aku as a new student. lama tinggal buku, lama tinggal hostel. susah sikit nak sesuai kan diri or nak bagi masuk sumbat ilmu2 baru ni kat dalam kepala.

orentasi, jauh dari family, tu lumrah. semua orang akan alaminya.

Universiti Teknikal Malaysia Melaka, Degree in Teknology Management Innovasion.

ada yang tersurat dan tersirat kenapa aku pilih kos tu. damn! silap aku sendiri ok, i admit it. yang paling worst aku kena belajar ekonomi, akaun yang selama ni aku memang tak pernah nak amik tau. hey, aku silap tempat ke apa ni? tolongggg, rugi la 5 tahun aku belajar engineering.

actually aku rasa tertipu, or aku ni sengal sangat sebab masa apply for degree aku tak double check background about this course. so, aku dah tekad nak tukar kos yang selama ni megalir dalam otak dan sanubari aku.

ok, tu for the next post.

fakulti bandar, ramai gadis2 jelita, abang2 kacak and yang penting jauh dari fakulti lain. tak rasa nikmat duduk Universiti, rasa macam belajar kat kolej, tu yang paling aku tak suka. takde bengkel, takde lab, kena sentiasa cantik dan sopan, tak kena dengan jiwa.

ok bai.

kembali.

i'm having a new life, i means a great new life!

i'm back, sebab kat kolej ada wifi.
i'm back, as a student bukan lagi pekerja sepenuh masa.
i'm back, meluahkan segala apa yang boleh.
i'm back, menjadikan blog teman rapat dan setia.

ampun maaf kerana lama menyepi.

apa yang kurang?
followers? hit blog? tabung nuffnang yang dah lama tak berisi. semua tu sudah pasti.
almost 5 month menyepikan diri kotttt.

ok, lets start all back :)



Wednesday, 13 June 2012

kalau sayang

kalau sayang, jaga.
pegang dia kuat-kuat, jangan lepas.

kalau sayang, tengok, perhati.
jangan sia-sia kan apa yang ada.

yang pasti, aku sayang.

Thursday, 31 May 2012

Aishwarya Rai at red-carpet Cannes

ok, semalam buka email. then dapat email dari my mom. tiba2 baca email about Aishwarya Rai . lama gila tak tengok bekas Miss World ni, isteri kepada Abhishek Bachchan dan mempunyai anak bernama Aaradhya yang berumur enam bulan.

satu je yang buat aku terkejut, penampilan dia lepas bersalin dan dapat anak. waaaaaa, err. tu je yang boleh aku kabarkan, muahaha tapi maintain cun kottt, muka dia santekssss, dont worry.





*note : just sharing XD

Carilah Lelaki yang Mampu Jadi Imam

Carilah Lelaki yang Mampu Jadi Imam


“Abang..hari tu ingat period dah habis. Ayang dah mandi, dah solat. Tapi hari ni keluar balik..kira period balik ke bang? ”
” Maybe kot. Try search kat google..”
” Dah tapi macam tak paham sangatla bang. Erm, Kak Erma cakap dekat masjid belah pagi ada kuliah muslimat, ada ustazah ajar masalah-masalah macam ni..”
“Buat apa..cari je kat youtube. Banyak kuliah-kuliah dalam tu. Lagipun abang sibuk, mana sempat nak hantar nak ambik kat masjid..”
Dan si isteri terus terdiam. 3 tahun perkahwinan, isu yang sama berulang, si suami pula terus menerus memberi alasan.

*****************
Asal kepada seorang wanita adalah pengikut. Ertinya, dia berhajat kepada pemimpin dan pembimbing.
Asal kepada seorang lelaki pula adalah ketua. Ertinya dia merupakan seorang pemimpin dan pembimbing.
Sebab itu dianalogikan suami sebagai imam.
Apa peranan imam dalam solat?
Guide makmum, kan? Apabila selesai dibaca Al-Fatihah, makmum mengaminkan bacaan tersebut. Apabila imam rukuk, makmum ikut rukuk. Apabila imam sujud, makmum ikut sujud.
Bagaimana pula jika imam tersalah rakaat? Atau terlupa dalam bacaan surah?
Makmum menegur. Lelaki bertasbih, perempuan bertepuk. Ada tatacara dan tertibnya.
Analogi ini suatu yang besar jika benar-benar diaplikasikan dalam hidup.
Dalam solat, ada imam dan ada makmum dengan segala tatatertibnya.
Di luar solat, ada ketua dan ada pengikut dengan segala undang-undang dan aturannya.
Begitulah indahnya Islam. Ia datang untuk menjernihkan hidup manusia dan memastikan manusia hidup dalam aturannya yang benar, betul dan tepat.

PERKAHWINAN

Ia bukan perjanjian sehari dua atau sebulan dua. Bukan juga sampai tua.
Ia perjanjian sampai mati.
Justeru, sebelum berkahwin, mesti fahami peranan masing-masing dalam perjalanan panjang tersebut.
Suami terutamanya. Jangan seronok sahaja kerana digelar ketua. Tetapi tidak pula bersedia bersungguh-sungguh untuk menjadi seorang ketua.
Ada tanggungjawab yang besar Allah bebankan seusai lafaz akad nikahmu.
Jangan hanya seronok tersengih-sengih dan bergambar mesra ( kemudian ditayang sehabis bangga di alam maya ) tetapi bab bersuci pun entah ke mana. Haid dan nifas dianggap sebagai ‘bab orang perempuan’ yang tidak perlu diketahui oleh lelaki.
Sebab itu tidak pelik, ada suami menengking isteri bila disoal tentang itu.
” Awak kan perempuan? Hidup dah bertahun-tahun takkan awak tak pandai-pandai lagi bab tu?! ”
Suami yang bertanggungjawab tidak akan mengungkapkan kata-kata seperti itu. Hakikatnya, ia adalah ungkapan alasan bagi suami yang mahu lari dari tanggungjawab.
Bukankah mengajar isteri fardhu ain itu suatu perkara wajib bagi suami?
Bukankah kalau isteri jahil tentang bab-bab haid, nifas, istihadhah dan sebagainya maka suami yang akan menanggung dosanya?
Bukankah menjadi kewajipan bagi seorang suami menghantar isterinya ke kelas agama jika dia tidak mampu mengajar perkara-perkara tersebut?


MENCARI SEORANG IMAM

Tak kacak tak apa, sebab lelaki memimpin bukan dengan kekacakan.
Tak kaya tak apa, sebab kekayaan bukan asbab hebatnya kepimpinan.
Ada lelaki rupanya tidak kacak, kulitnya gelap tetapi penampilannya kemas dan kefahaman agamanya cukup baik.
Namun ada ramai juga lelaki yang kacak, tetapi rambutnya panjang tidak terurus, pakaiannya selekeh dan tidak langsung menggambarkan ciri-ciri seorang pemuda Islam. Kefahaman agama dianggap perkara remeh.
Saya sebutkan ini kerana saya kira, memilih seorang imam tidak mudah.
Mungkin ramai wanita akan bertanya, bagaimana mahu memastikan dia seorang imam yang baik?
Ada yang merasakan lelaki kaki masjid itu terbaik sebagai imam.
Ada yang merasakan lelaki pandai bertazkirah agama itu terbaik sebagai imam.

Ada juga yang merasakan lelaki ‘berpengajian agama’ itu paling baik sebagai imam.
Saya geleng kepala.
Sungguh. Ia susah kerana sebagai manusia, kita hanya penilai zahiriah sedangkan batiniahnya, hanya Allah yang tahu.
Pun begitu, saya suka mencadangkan.
Sebagai wanita, anda diberi satu tempoh yang istimewa sebelum anda sah bergelar isteri kepada seorang lelaki. Tempoh itu dinamakan tempoh ‘suai-kenal’ atau istilah rasminya , bertunang.
Ramai orang tidak menggunakan tempoh ini sebaik mungkin. Ada yang belum apa-apa, sudah meletakkan ‘sepenuh ketaatan’ kepada si tunang. Ada yang melayan borak siang malam sampailah kepada bertemu di taman dan tengok wayang.
Jangan tiru tabiat-tabiat seperti itu. Bukan sahaja agama mengatakan ia sebagai tidak baik, bahkan akal juga mengatakan demikian.

MANFAATKAN TEMPOH BERTUNANG

Itulah satu-satunya tempoh terbaik untuk anda menguji sejauh mana si lelaki mampu menjadi imam kepada anda nanti.
Menguji itu tidak salah. Gunalah pelbagai method yang ada. Jangan mengintip dia di bilik tidur sudah.
Antara method yang mungkin anda boleh gunakan adalah, method perbincangan.
Jangan lupa, waktu berbincang itu, antara anda dan dia bukan suami isteri. Justeru, tidak ada ‘kewajipan’ sebagai isteri yang perlu anda tunaikan di ketika itu. Demand anda masih tinggi. Anda masih boleh mengatakan ‘tidak’ kepada dia jika tidak kena caranya.
Method berbincang, jika kena caranya, boleh memberi gambaran yang baik adakah si lelaki sudah menepati ciri-ciri seorang imam ataupun tidak.
Malangnya, method perbincangan ini tidak banyak digunakan dengan betul. Antara sebab utamanya adalah, sudah jatuh hati dan berpendapat, tiada jalan untuk berpatah balik melainkan meneruskan perkahwinan, biarpun tersingkap seribu kekurangan.
Tanpa sedar, ia mencacatkan hikmah sebuah pertunangan.

ASALKAN DIA BAIK ?

Biarlah dia tidak pandai agama pun, asalkan dia baik. Dia sayang saya, prihatin dan saya yakin dia mampu membahagiakan saya.
Alhamdulillah, anda telah menemui seorang lelaki yang baik.
Tetapi kita di sini tidaklah bercakap perihal baik atau tidak.
Sama juga dengan soalan skeptik : habis, orang tutup aurat semua baiklah?
Ustaz Azhar Idrus jawab : belum tentu, tapi orang yang baik mestilah akan menutup aurat.
Ini pun serupa. Bukanlah lelaki yang meremehkan soal agama itu tidak baik, tetapi seorang lelaki yang baik pastilah tidak akan meremehkan soal agama.
Dia pastilah seorang lelaki yang benar-benar mempunyai ciri-ciri seorang imam.
Nah, carilah lelaki jenis itu sebagai suami. Lelaki yang mampu menjadi imam, dalam dan luar solatmu.
Lelaki yang bertegas denganmu dalam hal-hal agama, dan berlembut denganmu dalam hal-hal dunia.
Bukankah dirimu mahukan perkahwinan itu sampai ke syurga? Bagaimana mungkin seorang lelaki yang tidak tahu jalan ke syurga boleh membimbingmu untuk sampai ke sana?
Buatlah pilihan dengan bijak.
Carilah untuk dirimu seorang IMAM, bukan semata-mata seorang jejaka.

“CARILAH”
LELAKI yang MAMPU menjadi IMAM untuk KAMU,
Yang MENITISKAN AIR MATANYA apabila MELIHAT
KESAKITAN KAMU KETIKA MELAHIRKAN ZURIATNYA ,
Dan LELAKI yang MEMBANGUNKAN KAMU untuk BERIBADAT
BERSAMA – SAMA DI SEPERTIGA MALAM .
JIKA PENCARIAN ITU TELAH KAMU TEMUI , JANGAN LUPA
BERSYUKUR KEPADA-NYA . jadilah, PERMAISURI HATINYA , PENEMAN DIKALA SUKA dan DUKA, PENGUBAT RINDU dan LARA


source : facebook
             copy paste dari edoradeon XD

Saturday, 5 May 2012

hidup kian berubah, better life.

almost two month aku dah keja. dapat job yang boleh tahan awesome, assistant executive kat syarikat perumahan negara berhad, SPNB bahagian construsction.

alhamdulillah, boleh tolong family sikit-sikit.

life as student and dah bekerja jauh berbeza. penat belajar dengan penat berkerja memang lain.



ni yang aku dapat daripada officemate aku sempena bufday hari tu, hmm sedap gila cupcake dia!!!! thanks korang, siap ada kad. so, aku gantung kat ofis sebagai tanda penghargaan, muahahaha

then ni antara gambar masa aku keluar outstation 5 hari. aku pakai handphone cikai, so malas nak amik gambar. ni pun aku kidnap gambar dari facebook member je, hee jadi la kan, buat-buat ada.



singgah ladang anggur kat Sik, Kedah. lawa sangat, tapi anggur masa tu dah kena petik, tak dapat nak tengok. dapat tengok buah yang kecik-kecik je.



ni dekat Taiping, ktorang bermalam kat Sentosa Villa. tempat yang romantik, nyaman, boleh masuk kan dalam senarai tempat nak pegi bulan madu nanti, hahaha tapi seriously cantik sangat.

sepanjang 5 hari outstation, 4 hotel ktorang tidur, rasa macam orang kaya pun ada, haha padahal duit syarikat. rasa macam orang nomad, pindah randah dengan barang-barang yang agak banyak la kan.

1st day - Impiana Hotel, Ipoh
2nd day - Sentosa Villa, Taiping
3rd day -  Park Avenue Hotel, Sungai Petani

kerja belah pagi je, pegi buat presentation, jumpa tuan tanah, buat agreement cagar tanah, gaduh sikit-sikit, haha pastu petang free.

aku rasa macam best je outstation, tak keluar duit langsung. pagi breakfast sekali kira dengan duit hotel, tengah hari lawyer hulur duit belanja makan. malam pun ada yang dorang belanja. tak pun senior executive yang belanja. nyaman kan hidup macam tu, siap dapat duit belanja sekali dari senior ktorang. balik tu baru buat claim duit makan, hotel and perjalanan. mata ni nampak duit je, muahahahahaha astarghfirulahhalazim~

yang paling best, sambil menyelam minum air. senior executive aku buat pilihan tepat dengan bawak aku pegi outsation bersamanya. dapat jumpa kekasih hati, hati berbunga-bunga la sayang. dua hari spend time dengan orang tersayang yang dah lama tak jumpa ni, long distance relationship, biasa la tu, kerinduan *blushing XD sabtu sebelum balik jumpa lagi, means tiga hari! sampai je Park Avenue suruh dia amik, gila gelojoh, hee


ok, stop cerita pasal outsation. ni gadis-gadis yang bakal buat hidup aku gembira lepas ni. partner keja yang best, ngam. pegi mana-mana mesti berlima, haha semua orang dah kenal.


korang tau apa ni? ni namanya resit, haha amik kau makan BURGER BAKAR kat wangsamaju kena charge sampai rm180!! makan ke buat kenduri ni? haha masa ni aku spend time dengan gadis-gadis kat atas tu la. sekali dengan sorang mamat and bos ktorang. datang lepas maghrib, dapat burger pukul 9. memang lama gila la kan nak tunggu, manusia beratur memang ramai gila. tapi hasil nya memang mengenyangkan sangat-sangat. cuba la try, tak rugi pun. memang mahal, tapi bukan selalu.


comeback.

2 bulan masa yang lama.

- aku rasa yang aku dah lama tak hapdate blog.
- bestfriend aku ada blog pun sampai aku tak tau.
- aku pun tak tau apa yang aku busy sangat.
- aku rasa life aku become more better hari ke hari, alhamdulillah.
- aku rasa aku hilang kawan-kawan lama, silap aku agaknya.
- dapat kawan baru, itu normal.
- pekerjaan yang agak awesome, job first. hope ever lasting.


Friday, 9 March 2012

konvokesyen day :)

malas nak cerita, jom usha gambar XD.














Thursday, 8 March 2012

MegaGiveAway by Penmerah.com


yeahhh, another giveaway by famous blogger. klik banner kalau nak join GA ni :)

sebenarnya aku dah lama tak update, buat draft je tapi tak post post. tengok je penmerah buat giveaway terus rajin kan diri, muahahaha

tag : fatin , najwa , fyda :)

syarat :

1. Buat entri ‘’MegaGiveAway by Penmerah.com’’ DONE!
2. Likes Fanpages Penmerah.com DONE!
3. Copy Banner dan Link kan ke Entri GA Penmerah.com.DONE!
4. Tag 3 orang kawan DONE!
5. Dah siap entri, tinggalkan link entri tu kat ruangan komen bawah nanti. Semoga tuah menjadi milik korang ye! DONE!
sponsor :
semoga tuah milik saya,
hope so XD
farahnasirr




sekitar majlis raptai konvokesyen.



pagi pagi dah kena gerak bangun sebab kena sampai kat sana sebelum 8.15 pagi. aku gerak dari KL 6.45 pagi bersama driver tercinta, kekasih hati. kawan kawan yang lain semua dah ada kat sana sebab dorang lepak sewa rumah, hotel, rumah pakcik makcik pape je lagi laa.

sebenarnya takde la excited benor nak pergi raptai tu. nak jumpa kawan kawan. borak borak sampai penat dah bercakap. tak tau nak dengar yang mana satu. lama tak jumpa konon nyaa.

dapat jubah konvo saiz M yang besar gedabakkk woahh. tapi last last aku tukar dengan kekasih hati sebab dia dapat saiz S, hehe iloveyou la sayang.  lagi pun dia konvo sesi petang. tak salah kan. terasa diriku sangat comel berjubah konvo. errrr, hahaha nak iron baju tu punya la berat, sampai lenguh tangan ni haa.

then balik, tak sempat nak lepak dengan classmate sebab semua macam busy jeww.

aktiviti malam? lepak extreme park shah alam dengan kekasih, housemate dan yang lain lain.


sinopsis 3 tahun bergelar pelajar


untuk yang kesekian kali nya, dan akhirnya. grad jugak aku, I AM A DIPLOMA HOLDER. ohhyeeaahhh!!

3 tahun bertukus lumus belajar dengan result yang boleh tahan bagus, alhamdulillah. habis belajar bulan 4 2011, bulan 3 2012 next year nya baru konvo. amik masa yang lama nak tunggu tuu. orang lain dah konvo, ktorang baru excited dan merasai nya. lantak laa, hehe

belajar, kelas, bengkel, lecturer.

so far ok laa. belajar dalam suasana yang agak best sebab dapat kawan kawan dan lecturer yang agak best. benda benda ni main peranan besar kott. cuba dapat lecturer yang bosan, syok sendiri. mau korang belajar dengan syiokkk nya? tak kannnn. nak pergi kelas pun jadi malas. pastu dapat plak classmate jenis ponteng kelas, tidur sebelah kau, cakap memanjang. lagi la double triple tak best kan. nasib baik partner aku yang dah macam kembar siam yang tak seiras ni superbbb, layannn. berdua lebih baik.

kawan-kawan

kalau kat kelas kawan aku sorang je, muahahaha. anis syafiqah abdul jalil nama nya. kehulu kehilir memang dengan dia je. lecturer pun pelik kalau tiba tiba nampak aku jalan dengan orang lain atau dia jalan dengan orang lain. ok? boleh imagine? kalau group assignment kena buat dalam 3 4 orang, kita orang dengan keras hati nya akan buat berdua je. jangan nak pelik sangat k. kita orang yang tak nak kawan dengan orang lain? atau orang lain tak nak kawan dengan kita orang? hee kawan je cuma dalam kelas. kalau rumah sewa plak, budak kelas semua satu rumah. tapi kita orang berdua rumah lain. kenapa? kenapa? haa imagine cepat.

classmate semua ok. biasa lah amik kos engineering, peratus lelaki memang lagi ramai dari perempuan kan. so, kawan aku lagi ramai lelaki. bukan apa, senang buat kerja dengan dorang sebenar nya. tak banyak songeh. perempuan pun ok tapi rumah dorang jauh dari rumah aku, so lelaki pun lelaki la yeahh. attention :  bukan puji kaum adam yeah, tolong la paham.

housemate aku adalah paling superbbb. budak mekatronik yang gebu dan tak berapa nak ganas. korang memang best lah.

sukan

aku minat softball, anis minat softball, anem pun minat softball. jadi kami adalah pemain softball yang berjaya. cewaahhhh, haha berjemur, terik panas, hitam legam. semua dah tempuh. belang kottt muka. tapi hasil yang kami dapat memuaskan. segan nak keluar, so duduk rumah je lepas training. nasib baik kekasih hati tak kisah.

aku akui melalui sukan dapat kenal dengan ramai orang. jadi, bukan sebab hot ok. siapa yang takde kawan tu, pergi la join apa apa aktiviti, confirm berlambak kawan korang dapat nanti. good tips kan? haha kalau kat facebook tu memang berlambak tapi semua kawan alam maya, buat pe yerkk.

jodoh

erk, hehe actually tak tau lagi dia jodoh aku atau tak. kita hanya merancang tuhan yang tentukan. bersama sama doa dan usaha cari duit, boleh cepat kawennnn. kan syg kan? muahahahaha

*being a student is the best moment in life. macam macam yang dapat belajar, dapat rasa, semua laa. majulah POLITEKNIK untuk Negara. jangan pandang POLITEKNIK sebelah mata. dimana ada usaha disitu ada kejayaan. tak kisah la kat mana mana pun yang kita kena campak, kita yang corak langkah seterusnya.

*btw, aku dah dapat kerja, suka sukaaaa. dekat tokio marine, sebagai apa? biar la rahsia. aku nak SPNB tapi dia tak call pun lagi. sedih! mama cakap kerja dulu kat tokio. nanti dah dapat call baru buat surat resign. nanti karang yang di kendong tak dapat, yang di kejar berciciran. tak mau tak mau tak mau.


Saturday, 3 March 2012

filem : gelak sakan tengok adnan sempit 2



filem adnan sempit 2 lakonan daripada barisan pelakon yang mantap, Shaheizy Sam, Intan Ladyana, Yana Samsudin, Along Cham memang gelak satu panggung.

tak payah cerita, aku tau ramai yang dah tau dan dah tengok kan cerita ni.

Sinopsis Filem Adnan Sempit 2

Adnan Sempit 2 mengisahkan mengenai hubungan ADNAN dan NADIA selepas berjaya mengharungi pelbagai rintagan dan halangan dalam menjayakan hubungan mereka. Ayah Nadia, DATUK ISNIN tidak merestui hubungan mereka dan meletakkan syarat yang mana dalam masa 30 hari, Adnan haruslah boleh bertutur dalam bahasa Ingeris dan merubah penampilan dirinya. Adnan yang mengalami kesusahan untuk berubah meminta bantuan BOBBY untuk mengajar dan mengubahnya. Bobby selaku kawan baik Adnan sanggup menolong Adnan.

Hubungan diantara Bobby dan WAWA juga mengalami masalah yang mana Wawa mula merasakan yang Bobby langsung tidak berubah dan tidak berusaha demi hubungan mereka. Perkara yang sama berlaku kepada Adnan dan Nadia. Datuk Isnin cuba untuk mensabotaj usaha Adnan untuk berubah dengan menghantar FENDI, sepupu Nadia untuk menggoda Adnan dan membuat Nadia merasa sangsi dengan kejantanan Adnan. Rancangan Datuk Isnin berjaya dan Nadia mula menjauhkan diri daripada Adnan. Adakah Adnan dan Nadia akan bersatu? Mampukah Wawa dan Bobby mempertahankan cinta mereka? Adakah Adnan mampu bercakap dalam bahasa Inggeris? Semuanya akan terjawab dalam Filem Adnan Sempit 2.


filem wajib tengok 2012, tak rugi pong. Dimana ada Highway, Disitu Ada Tol” superbb punya tagline. i loikeee :)


seharian lepak kat hospital sg buloh, one utama, ikea, selayang mall, dan wangsa walk.

waa, bahagi kan badan pada 5 bahagian, bertukarrr. hehe

pagi

bangun pagi2 pukul 8.30 gerak pegi hospital sg buloh settle kan hal perkeso abah. nasib baik ofis tutup kalau tak mesti berpanjangan sampai petang, musnah plak aku untuk keluar bercinta, muahaha

tengahari

sampai rumah terus keluar lagi. superhero aku drive datang dari Sungai Petani terus amik aku bawa keluar pergi one utama. plan nak cari barang2 konvo, baju, kasut dan sewaktu dengannya.

dah round2 satu one utama, cek tiket wayang, lepak tengok adnan sempit yang superb punya kelakar.

petang

yeahh, ikea time. makan meat ball, sedappp. thanks sayanggg.

malam

lepas maghrib keluar balik, pegi selayang mall. dekat one utama banyak kedai tapi semua kasut aku tak berkenan. so, gigih kan keluar mencari. selayang mall jugak pilihan hati, hee superhero aku belanja mama dengan abah sate kajangg bawak balik rumah, ye kot.

hantar sate, then keluar balik nun sampai wangsa walk. karoke time! with my superhero, my sisters nekwa with his boiprendd and cik kecik acik.


Monday, 27 February 2012

kalau laaaa.

kalau la aku tak jadi bibik .

ingat senang ke nak jadi bibik macam aku? maid tanpa gaji okeyh. belum tentu korang boleh tahan. gerak bangun pagi pagi hantar adik adik pegi sekolah, basuh kain, jemur kain, lipat kain, sapu sampah kemas rumah, masak. dah macam suri rumah sepenuh masa pun ada aku ni tau tak.

kalau la aku dah bekerja.

mesti duit aku dah tinggi macam gunung, hahaha dan boleh beli iphone 4s tak pun macbook ke kan *berangan* dan korang mesti jeles. haa, tak suka duduk rumah, takde sen, takde feeling. apa pun tak boleh.

kalau la aku sambung belajar.

mesti abang abang hensem kat unibersiti baru aku tu nak ngorat aku, haha tak pun aku yang ngorat dorang. kekasih pujaan hati aku mesti jeles tahap maximum. tapi jangan risau, tu kalau je ok. tak buat punya sayang :) duit pun mesti banyak. duit pinjaman sekali dengan duit bulanan dari mama. waa, masyukkk.

kalau la facebook tutup.

facebook ni dah jadi macam aktiviti harian aku kat rumah disebabkan aku ni adalah seorang penggangur aka bibik yang berjaya. disebabkan facebook kita dapat ramai kawan, dapat knowledge serta merta. kira macam news tersebar dengan cepat la kan. tak payah tengok berita pun takpe. budak kecik pun dah pandai main facebook okeyh. dan yang paling tak best sekali, gaduh dengan kekasih. err, paling tak suka. sorry to say, benda ni la yang selalu terjadi kat aku. nak elak, kena gak. dushhh

ni adalah antara yang aku nak buat dan dah buat maybe.

akan datang? 

interview macam macam dah berjalan, hope aku dapat kerja dalam masa terdekat  ni. mana yang ada aku rembat, rezeki nama nya kan. duduk rumah lama lama adalah pengalaman yang paling ngeri dan membosankan. wish me luck, amin~


Wednesday, 22 February 2012

dua dua kosong dua, hanya kau.

aku nak jadi bulan,
aku nak kau jadi matahari,
kerana cahaya matahari memberi sinaran kepada cahaya bulan.

tapi,
aku juga nak kau jadi bulan,
aku nak jadi bintang yang bergemelapan,
sebab bintang mengelilingi bulan,
sebab bulan dan bintang selalu bersama.

aku nak kau,
itu yang tersurat dan tersirat.

kisah ini kita yang cipta,
berhari,
berminggu,
berbulan,
dan hari ini genap setahun umurnya.

hari ini,
walaupun hidung tersumbat,
tekak perit,
bernafas ikut mulut,
takpe aku redha,
ikhlas dari hati untuk kau.

nangis, sedih, suka dan duka,
bermain kata, mengoda, bermanja, memujuk, merajuk,
itu adalah lumrah.

banyak yang aku tak suka,
tapi lagi banyak yang aku suka,
suka sangat-sangat,
aku tau kau pun macam itu juga,
janganlah kau risau,
jujur dari hati,
apa yang aku tak suka makna nya tak suka,
walaupun buat buat suka,
masih juga tak suka.

ampunkan aku kalau aku pernah berkasar,
ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik,
ampunkan aku kalau aku pernah menjerit,
ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, terlolong,
percayalah, semua disebabkan kasih dan cinta.

terima kasih untuk kasih,
terima kasih untuk duit yang kau labur kan,
terima kasih untuk masa,
terima kasih untuk percaya,
terima kasih untuk segalanya.

bukan harapan setinggi gunung,
hanya kesetiaan yang aku harapkan,
hanya yang terbaik,
aku sayang,
sayang teramat sayang,
aku jaga,
kau jaga,
sama-sama kita jaga,
yang tentukan hanya yang Esa.

aku sayang kau.

Thursday, 16 February 2012

7 cara untuk memahami kata-kata wanita

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v




Sememangnya , wanita ni memang amat sukar untuk difahami kerana mereka tidak suka untuk menyampaikan sesuatu secara terus-terang dan mereka inginkan seseorang lelaki faham akan dirinya . Yeah , that's right ! Jadi , setiap kata-kata seseorang wanita ni pasti ada rahsia yang tersembunyi di sebalik celahan-celahan giginya . Yucks ! haha . Eh betul apa ?! Apa makna disebalik setiap patah kata yang terkeluworr dari mulut wanita ini ? Jom teliti. 


(1) Fine!- Adakah lelaki memahami apabila pasangan mereka menyatakan perkataan Fine! ? Kebiasaannya , para wanita yang meluahkan perkataan ini kerana mahu menghentikan perdebatan yang sedang berlaku . Sebaiknya, apabila mereka sudah mengeluarkan kata-kata ini , seharusnya lelaki perlu untuk memberikan ruang supaya mereka bertenang. Cuba elakkan daripada terus memberi tekanan kerana ia akan meningkatkan lagi pengaruh emosi mereka. Apabila sesuatu perbincangan dipengaruhi emosi pasti sukar untuk mencari jalan penyelesaian. hehh ~


(2) 5 minit- Apabila wanita menyatakan mereka memerlukan masa 5 minit untuk bersiap , korang korang yang lelaki ni perlu bersedia untuk menunggu sekurang-kurangnya setengah jam . haha . Lelaki perlu memahami bahawa kecantikan adalah perkara utama untuk wanita , terutamanya apabila keluar bersama orang yang mereka sayang . So , harap bersabar lah menunggu kami-kami ni bersiap ye , cik abang . HEE :)


(3) Takda apa-apa- Apabila wanita menyatakan seperti ini , ia adalah petanda awal bahawa perang akan berlaku sekali lagi sekiranya masalah belum lagi dapat diselesaikan . haha . So , lelaki seharusnya bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang akan berlaku dan memahami bagaimana cara untuk mengatasinya. Be gentle lah !


(4) Sukahatila (nada sinis)- Apabila wanita menyatakan sukahatila , ia sebenarnya memberi maksud larangan terhadap lelaki untuk melakukan sesuatu perkara itu . Jangan lakukan perkara tersebut untuk menunjukkan bahawa anda berjaya memahami mereka . Hati-hati lah ya !


(5) Whatever!!- Dengan kata yang lebih mudah difahami adalah ia bermakana bahawa wanita tersebut menyatakan “SAYA BENCI AWAK!!”


(6) Takpe, saya ok- Apabila wanita meluahkan kata-kata ini , ia bermakna mereka sedang memikirkan mengenai hubungan anda . Adakah hubungan tersebut mampu membawa kebahagian , mempunyai masa depan yang cerah , dan sebagainya. Anda seharusnya belajar untuk memahami mereka dan berusaha memberikan mereka keyakinan terhadap hubungan anda semula. Ada paham ? hehe .


(7) Hmm .Dah agak dah- Kenyataan ini biasanya menunjukkan bahawa kesalahan yang serupa dilakukan oleh seseorang lelaki untuk beberapa kali . Ia juga merupakan satu tanda bahawa mereka telah berasa bosan dengan sikap buruk anda. Haa siapa suruh ulang kesalahan yang sama kan ? Hambekk ! haha :)


entry 100 percent copy paste : lyssafaizureen :)


Thursday, 2 February 2012

video flashmob awesome sangat, love it.

hari tu aku digoda dengan official video Flashmob at KLIA yang superbb cool. sekarang ni again aku bertambah tergoda dengan video yang superbb awesome #mobbingpavilion.

menari di tempat yang betul betul ramai orang, Pavilion Shopping Centre. baju merah memang tarik perhatian ramai. sempoi, funky, cool.

mesti best kalau dapat tengok depan depan, hee flashmob superbb awesome!




Wednesday, 1 February 2012

hye february, please be nice to me.


hari ini satu.
lagi duapuluhsatu nak jadi tigaratusenampuluh bersama.
you are my sunshine, my only sunshine.
i will love you even you are the 982 375 978 472 person on earth.
bunch of love 


Monday, 30 January 2012

Jamal Abdillah & Malique - Aku Maafkan Kamu [OFFICIAL VIDEO]

lagu ni best kot. enjoy :)

Tajuk: AKU MAAFKAN KAMU
Artis Malique featuring Jamal Abdillah
Lirik: Malique
Lagu : Tripdisz
Dikerluarkan oleh : Malique for Qarma Musiq



lirik lagu :

Ada teratak di hujung kampung

Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak


Aku maafkan kamu

Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku


Atur sepuluh daktil batal yang batil

Detik dua usul ditutup satu lagi tampil

Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil

Minta diisolasi dari dalil busuk jahil
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ihsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan


Aku maafkan kamu

Tak perlu kita bertemu

Cukup kau tahu

Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku


Timbul tenggelam, timbul tenggelam

Acapkali terpendam, acapkali tersergam

Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam

Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Kutimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu
Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati


Atas kepala murai sekawan

Mari ku ramit kucup lehernya

Terlalu rahi dendam di angan

Sampai terkacip mulut mahirnya


Kenapa awak tak pukul mereka?

Saya tak suka pada keganasan

Jangan ahli sihir seru nama maharaja

Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma

Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara

Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta


(Alif)

Ada teratak di hujung kampung

(Ba)

Bawah cermin kopak ada kotak
(Ta)
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak


Ternyata kamu lebih suci dari apa yang kubayangkan

Thursday, 26 January 2012

Flash mob Malaysian style


enjoy tengok video ni, Flash mob Malaysian style

update dari churpchurp. satu daripada social sharing yang menarik minat aku nak tengok video ni sampai habis. agak best dan kelakar. tapi enjoy gila dorang menari macam dorang je yang ada kat situ. polis kat KLIA airport pun tak marah, buat muka cool lagi adalah. superbbb :)


Thursday, 19 January 2012

sombong masuk lombong.

dapat tiket free, tapi berlagak tak nak pergi.
bila tak dapat terhegeh hegeh berusaha mencari.

ish, masalah sekarang jauh sangat kot.

arghhh, alasan semata mata.
nak seribu daya, tak nak seribu dalih.

hmm, lagi pun tak tau tempat tu kat mana, hee
nama je duduk KL tapi tau pergi tempat yang dah selalu pegi je la.

belajar la, sampai bila nak terperuk terperap kat rumah.
nak pergi dekat2 je, tak reti explore yang jauh jauh.

perempuan, takde bodyguard plak tu. lagi pun dah malam. nanti pape jadi camne. bla bla bla bla

ok, iloveyou sayang <3

conclusion : minta maaf sebab tak dapat hadir kan diri ke pra-tonton kum kum tu yeah. tapi best gila tengok entry2 dari blogger yang pergi ke pra-tonton tu. jelez aku, huh. bukan senang nak dapat tapi terpaksa dilepaskan begitu sahaja. nak pergi tapi tak boleh. tapi there is always a resons why its happened :)

kalau lokasi dekat sikit maybe boleh ke sana dengan mudahnya. cewahhh, hehe nak senang cari la tiket sendiri. dah bagi free over la kau farah.

Saturday, 14 January 2012

i hate first day work

kesimpulan : i hate first day work.

haha belum apa apa dah ada kesimpulan. akhirnya dah 9 bulan duduk rumah dapat gak kerja. interview lulus, dan boleh start kerja. jawatan apa? baik punya. gaji masyukk. tapi hari ke dua gua berenti. reason?

bukan apa, sebenarnya susah gak buat keja kalau hati tak happy. bukan memilih tapi keadaan tak mengizinkan. masuk office pukul 9 pagi balik 10 malam. paling teruk tak boleh guna phone langsung time dalam office sebab bos cakap ni company oil and gas.beg siap kena letak kat rak. office apa ni? tapi memang betul gak, untuk elak kebakaran. tapi kalau emergency?

mama siap cari laman web office aku then call, nasib baik mama aku pandai, haha idea dari superhero pujaan hati aku. means, dorang risau aku tak call langsung dari pagi sampai malam. puluh puluh miscalled and message. kesian kesian.

then balik rumah kena bebel dengan semua. aku tahu korang sayang aku <3

so i decided to quit! terbaekkk, menganggur lagi, hwahwahwaaa.

Tuesday, 10 January 2012

tiket free Malam Pra Tonton Filem dengan artisss

salam uolsss.

yess, berjaya dapat tiket free ihsan dari entry i yang serrraaammm tu, hehe


thanks to blogger penmerah sebab sudi nak bawa kami tengok malam pra tonton filem sumpahan kum kum ni. kira nya kami adalah yang terawal tengok bersama artis lagi tuu.

tiket pairs kata nya, means dapat dua la eh? nak bawa superhero i, tapi kerja plak dah. so, akan di pikirin nanti.

lokasi agak jauh, tapi redah je la. 18hb yeah kak anne, hehe

Permohonan Kemasukan ke IPTA bagi Sesi Akademik 2012/2013


klik gambar untuk ke laman web rasmi kemasukan

aku punya yang warna pinky tu, untuk lepasan diploma.

aku rasa aku dah lama sangat mendiamkan diri aku kat rumah ni. beku kepala hari hari mengadap tv, laptop. orang sibuk kerja cari duit, aku lepak kat rumah. haishh, apa nak jadi la kan.

so, aku harap kali ni ada rezeki untuk aku sambung kan pengajian dalam bidang yang aku minat. just aku rasa kena tukar kos sikit. sikit je la, maybe more tu communication or teknologi. IJAZAH SARJANA MUDA, here i come :)

ya allah, semoga rezeki aku  ada di situ.
amin!




Saturday, 7 January 2012

Pengalaman paling Seram pernah dilalui

kenapa tiba tiba tajuk macam ni? jangan cakap banyak, baca je dulu apa aku tulis ni :)

pengalaman yeah. hmm, duduk asrama buat aku belajar banyak benda. life dekat asrama berbeza daripada life dekat rumah. kat situ la kita belaja macam macam, kenal dunia. ye ke? serius, kehidupan yang berbeza.

paling best? masa lalu...

lokasi : asrama. bilik f8.

pagi, jam 3. senyap, sunyi, gelap gelita. semua tengah layan mimpi. baekk punya sleeping beauty. tiba tiba pintu terbuka. tapi takde siapa pun. dia masuk, dia buka pintu dari luar. tanpa sebarang bunyi. terlalu senyap.

junior, tersedar. tengok pergerakan dia tapi tak boleh berkata-kata. tak boleh mengeluarkan suara, kaku. dia lalu depan junior, selumber je. hitam, tak nampak muka. sebab gelap, mungkin. pakai tudung tapi berkopiah. untuk merahsiakan identiti nya. mungkin. tanpa pakaian, bogel? entah la.

macam tadi juga. nak menjerit tapi tak terkeluar suara. dia pusing keliling bilik, seperti mencari sesuatu. tappp, dia amik sebuah beg. tapi kenapa beg tu?

dia melangkah keluar dari pintu.

arghhhh, junior menjerit.

akhirnya, keluar juga suara. satu bilik tersedar. tapi pelik, hanya bilik itu je. kenapa? mana penghuni asrama yang lain? tidur mati ke apa?

junior grab tangan kak F dan kak I. berbekalkan penyapu dan penyodok

"jom kejar" katanya.

"yang lain duduk dalam, kunci pintu. baca yasin"

berlari turun bawah berkaki ayam, tanpa selipar, berbaju tidur. macam tengah mimpi. berlari satu blok F asrama perempuan macam mereka je ada kat situ.

"akak tu, kat bawah"

"mana?"

dia menuju ke ampaian baju wanita. menyorok disitu. mungkin.

"cepat kak"

gila betul budak ni, "kau nak turun macam mana, grill kunci ni"

masa tu kat aras satu. grill memang kunci setiap malam pukul 12. takde cara lain. ini adalah salah satu cara. PANJAT atas koridor, TERJUN. memang kerja gila, sanggup.

lari ke ampaian, berani tapi takut. gelap sangat. masuk tapi dia dah takde. terlambat, lambat sangat. tapi dia tinggal kan sesuatu. tudung dan kopiah yang dipakai. kemas punya tersidai di ampaian. shit, terlepas.

bilik warden blok sebelah, blok E. grill kunci jugak, macam mana nak naik? hmm, idea bodoh. pergi stor tengok apa boleh pakai. ada almari! bagus. tarik keluar. panjat naik atas.

"akak naik, kejut umi mai. kita kejut umi baiti" kata junior.

ketuk bilik warden, tapi senyap. tidur mati. sah pukau! bawah pun sama.

END


ni cerita betul, buka rekaan semata mata ok. tapi ini bukan cerita hantu. just aku rasa ini adalah pengalaman yang paling seram yang aku penah dapat. so far aku tak pernah jumpa hantu lagi and aku tak teringin pun nak jumpa, hee

cuma aku bagi gempak sikit je cerita ni. tambah bagi berbunga bunga walaupun ni bukan kisah cinta.

masa tu aku senior, tingkatan 5. kawan aku, bussines women termaju kat sekolah tu. sebab dia buat baju untuk semua kelas. jadi dia masyukk gila la dengan duit. hari hari dia tidur dia letak beg dia kat sebelah kepala dia, peluk kadang kadang untuk safety. dan aku adalah sleeping partner dia masa tu.

one day, bilik ktorang kena masuk dengan 'something' yang sampai sekarang tak tau apa tu. nak cakap toyol besar sangat. rasa nya dia dah aim kawan aku baik punya sebab kawan aku banyak fuluss. mesti korang cakap dia sengal sebab tak masuk kan dalam bank siap siap. so baik aku cakap awal awal. dia plan nak outing esok pagi nya. ok?

kenapa junior tu je yang sedar? entah la, mungkin masa tu dia tidur berbeza daripada orang lain. hmm, mungkin.

and for your info, stunt women yang terjun dari aras satu tu junior aku, aku, dengan kawan aku yang duit dia kena rembat tu laa. terbaekk, malam tu sakit kaki.

malam tu jugak kejut warden aku sepuas hati sampai bagun. call ketua warden, call polis. pelajar perempuan tak boleh keluar bilik. ktorang kena ikut prosedur. polis tanya soalan kena jawab. tak boleh usik barang barang dalam bilik. polis tangkap gambar. pengalaman semua tu kott. barang barang bukti dorang simpan.

pagi isnin perhimpunan, announcement pasal banda ni. dan kami kena perli sebab terlalu bajet berani padahal dalam hati hanya tuhan yang tahu. boooooo, haha

.......................................................................................................................


aku join contest INI ihsan daripada blogger pen merah.
kot kot dapat tiket free ke kan.
rezeki ada kat mana mana.
sharing is caring, hehe